Nahlédnutí pod pokličku v kuchyni
Dnes vám chceme představit tým, který se stará o naše chuťové pohárky.
Jedná se o kolegy z kuchyně.
Vše začalo na jaře tohoto roku nástupem nového vedoucího stravovacích služeb (pana Aleše Kotlára), který sestavil tým schopných a nadšených lidí, na nichž je vidět, že svoji práci dělají s nadšením.
/halloweenská kuchyně/
Jídla, která vycházejí z kuchyně, jsou velmi chutná, pestrá, originální a i hezká na pohled.
/kuře na medu a pomerančích, pečené brambůrky, přízdoba/
/Salát s pečenou marinovanou řepou, sýr balkán, ořechy a med/
Od září mají každý měsíc vyhrazený jako „speciální den“. Zatím nás překvapili Americkým a Halloweenským menu.
/halloweenské menu/
Další novinkou, pár týdnů starou je speciální úprava stravy pro klienty se specifickými potřebami.
Jedná se o modifikovanou stravu.
/Modifikovaná hovězí líčka na víně, bramborové pyré a zeleninové hranolky/
Nyní citace ze stránek @Kuchyň Jedličkův ústav Liberec :
Modifikovaná strava je speciálně upravené jídlo pro lidi, kteří mají problémy s kousáním, žvýkáním a polykáním, což odborně nazýváme dysfagie. Tyto potíže mohou omezit výběr potravin, a tím i rozmanitost jídelníčku. Abychom podpořili kvalitní a bezpečnou výživu, připravujeme pokrmy v konzistenci hustého pyré. Dbáme na to, aby jídlo bylo nejen mechanicky zpracované, ale aby také dobře vypadalo, vonělo a chutnalo. Každá složka pokrmu je na talíři servírována zvlášť, což umožňuje lepší chuťový zážitek a podtrhuje barvy i vůni každé části jídla.
Pro zachování tvaru pokrmu a jeho snadnější polykání používáme speciální zahušťovadlo Bindemittel Plus – 100% bramborový škrob bez přídatných látek, který pomáhá jídlu udržet konzistenci. Díky němu jídlo na talíři drží tvar, avšak v ústech se jemně rozplyne. Toto zahušťovadlo je bez chuti a vůně, takže nezmění chuť pokrmu, a lze jej přidat do teplých i studených jídel.
Takto upravená strava zpříjemňuje klientům požitek z jídla, snižuje riziko podvýživy a podporuje pocit pohody při každém jídle. Díky moderním postupům, jako je právě použití Bindemittel Plus, můžeme našim klientům nabídnout bezpečnější a příjemnější stravování, které si mohou užívat bez obav.
Pro více informací o přípravě modifikované stravy doporučujeme publikaci Příprava stravy v modifikované konzistenci hustého pyré (Růžičková L., Slivoně P., Slavík J.). Publikace je dostupná online zde: https://www.vfn.cz/.../kucharka_poruchy_polykani_ONLINE.pdf
Ještě je nutné podotknout, že na naše akce vymýšlí další dobroty, které rozptýlí naše chutě. Jsou totiž luxusní.
/pečené kachní stehno, zelí a žemlový knedlík/
/kuskus se zeleninou a balkánským sýrem/
Prostě je vidět, že tento tým je skvělý kolektiv, a my jsme rádi, že je v Jedličkově ústavu máme (tedy pokud se nám podaří dopínat knoflíky).
A pokud máte zájem o vynikající obědy, tak stačí kontaktovat pana vedoucího (tel.č.: +485 218 129, 607 050 487). Sdělí vám vše potřebné a můžete začít debužírovat s námi.