Datum zveřejnění Název dokumentu Typ souboru Velikost souboru
18. 11. 2024 Aukce DLABKA WHISKY VÝROČNÍ LAHVE 2024 od Dlabka Distillery .pdf 642 kB Stáhnout

Články blogu

Nahlédnutí pod pokličku v kuchyni

Dnes vám chceme představit tým, který se stará o naše chuťové pohárky.
Jedná se o kolegy z kuchyně.



 
001kuchyn-parta.jpg
Vše začalo na jaře tohoto roku nástupem nového vedoucího stravovacích služeb (pana Aleše Kotlára), který sestavil tým schopných a nadšených lidí, na nichž je vidět, že svoji práci dělají s nadšením.
 
002hell-parta.jpg
/halloweenská kuchyně/
Jídla, která vycházejí z kuchyně, jsou velmi chutná, pestrá, originální a i hezká na pohled.      
 
   003kure-na-pom.jpg            
/kuře na medu a pomerančích, pečené brambůrky, přízdoba/   

salat-s-pecenou-repou-syr-balkan-orechy-a-med.jpg
 /Salát s pečenou marinovanou řepou, sýr balkán, ořechy a med/     

                                                            
          
Od září mají každý měsíc vyhrazený jako „speciální den“. Zatím nás překvapili Americkým a Halloweenským menu.
004helloween-menu.jpg
/halloweenské menu/


Další novinkou, pár týdnů starou je speciální úprava stravy pro klienty se specifickými potřebami.
Jedná se o modifikovanou stravu.
006licka-na-vine.jpg
/Modifikovaná hovězí líčka na víně, bramborové pyré a zeleninové hranolky/


Nyní citace ze stránek @Kuchyň Jedličkův ústav Liberec :
Modifikovaná strava je speciálně upravené jídlo pro lidi, kteří mají problémy s kousáním, žvýkáním a polykáním, což odborně nazýváme dysfagie. Tyto potíže mohou omezit výběr potravin, a tím i rozmanitost jídelníčku. Abychom podpořili kvalitní a bezpečnou výživu, připravujeme pokrmy v konzistenci hustého pyré. Dbáme na to, aby jídlo bylo nejen mechanicky zpracované, ale aby také dobře vypadalo, vonělo a chutnalo. Každá složka pokrmu je na talíři servírována zvlášť, což umožňuje lepší chuťový zážitek a podtrhuje barvy i vůni každé části jídla.
Pro zachování tvaru pokrmu a jeho snadnější polykání používáme speciální zahušťovadlo Bindemittel Plus – 100% bramborový škrob bez přídatných látek, který pomáhá jídlu udržet konzistenci. Díky němu jídlo na talíři drží tvar, avšak v ústech se jemně rozplyne. Toto zahušťovadlo je bez chuti a vůně, takže nezmění chuť pokrmu, a lze jej přidat do teplých i studených jídel.
Takto upravená strava zpříjemňuje klientům požitek z jídla, snižuje riziko podvýživy a podporuje pocit pohody při každém jídle. Díky moderním postupům, jako je právě použití Bindemittel Plus, můžeme našim klientům nabídnout bezpečnější a příjemnější stravování, které si mohou užívat bez obav.
Pro více informací o přípravě modifikované stravy doporučujeme publikaci Příprava stravy v modifikované konzistenci hustého pyré (Růžičková L., Slivoně P., Slavík J.). Publikace je dostupná online zde: https://www.vfn.cz/.../kucharka_poruchy_polykani_ONLINE.pdf
 
Ještě je nutné podotknout, že na naše akce vymýšlí další dobroty, které rozptýlí naše chutě. Jsou totiž luxusní.
 
kachna.jpg
/pečené kachní stehno, zelí a žemlový knedlík/

 
kuskus.jpg
/kuskus se zeleninou a balkánským sýrem/
 
 
  
Prostě je vidět, že tento tým je skvělý kolektiv,  a my jsme rádi, že je v Jedličkově ústavu máme (tedy pokud se nám podaří dopínat knoflíky). 
pavla.jpg 
 
A pokud máte zájem o vynikající obědy, tak stačí kontaktovat pana vedoucího (tel.č.: +485 218 129, 607 050 487). Sdělí vám vše potřebné a můžete začít debužírovat s námi. 
 
top